Nuorten alkoholin osto ei onnistu Porin seudulla ikää todistamatta

Viiteikäraja ja paikallinen kehittämistyö purevat

Kioskeilla ja huoltoasemilla parannusta ikärajavalvonnan toteuttamisessa on tapahtunut eniten. Myös pienten kauppojen tulokset lähentelevät täydellisyyttä.

Porin, Ulvilan ja Merikarvianalueella on tehty Helmikuussa 2014 ostokokeita alkoholin vähittäismyyntiin Porin perusturvan ehkäisevän päihdetyön Pakka-toiminnan toimesta.

Edellisiin vuosiin verrattuna ikärajavalvonta on tehostunut selvästi erityisesti kioskeilla, huoltoasemilla ja pienissä myymälöissä.  86,5 prosenttia (v. 2012 vain 38,2%)kaikista koeostoista päättyi henkilöllisyystodistuksen kysymiseen.13 prosenttia ostoyrityksistä (v. 2012 61,8%)onnistui siten, että henkilöllisyyspapereita ei kysytty ollenkaan. Vain vajaassa prosentissa ostoyrityksistä myyjä kysyi koeostajan henkilöllisyyspapereita, mutta vaikka hänellä ei niitä ollut, myi hän silti alkoholijuoman koeostajalle.Alkoilla ikärajavalvonta toteutui tänäkin vuonna 100%:sesti, kaikki koeostajien ostoyritykset päättyivät henkilöllisyystodistuksen tarkastamiseen. 

Tulosten raportoinnissa kiinnitettiin huomiota alkoholin ostoaikaan, myyjän arvioituun ikään, -sukupuoleen sekä kaupan ruuhkaisuuteen. Ahkerimpia henkilöllisyyspapereiden kysyjiä olivat tänä vuonna yli 40–vuotiaat naismyyjät joiden kassajonossa oli ennen klo 16:sta vain koeostaja. Kaupan ruuhkaantuessa erityisesti nuoret myyjät jättivät paperit kysymättä.

Tutkimuksessa tehtiin alkoholin ostokokeita alueen suuriin ja pieniin vähittäiskauppoihin, Alkoihin, huoltoasemiin sekä kioskeihin. Yhteensä ostokoekohteita oli 57 ja koeostoja tapahtui kaikkiaan 171 kappaletta.

Liitetiedosto: